2016 – Het is mooi geweest

Grof geschat heb ik in 2016 bij benadering 100 kilo uien en 40 kilo knoflook gesnipperd.

Ik at welgeteld 11 sterren bij elkaar en proefde naar schatting 60 flessen wijn van verschillende kwaliteit. Daarnaast 310 keer voor thuiskok gespeeld, zowel in mijn eigen woning als op locatie met de Big Green Egg en ongeveer 2400 monden gevoed met lunch-, voor- hoofd- en nagerechten. Hierbij viel vooral het enorme aantal allergieën mij op. Ik hoop dat het jullie heeft gesmaakt. Voor mij smaakt het sowieso naar meer.

Traditioneel pakt heel Holland uit rond de feestdagen en daarom had ik dan ook een aantal suggesties gedaan voor de samenstelling van een gezond maar bovenal smakelijk sfeermenu. Suggesties waren er ook in januari, de maand waarin toonaangevende foodbloggers en voedingsdeskundigen voorzichtig voorspellen wat het nieuwe jaar voor de consument in petto heeft. Hierbij een overzicht van wat was.

Bonen en peulvruchten

Vanwege voedzaamheid en vezelrijkheid verrassend genoeg een ondergeschoven kindje gebleven. Behalve in de reguliere recepten zoals chili con of sin carne en de bonensoep heb ik geen nieuwe bonen ontdekt. Cannellini kende ik al, evenals de kidney variant. Ik heb een zwak offensief van Hak en Bonduelle opgemerkt, maar Nederland is klaarblijkelijk nog niet klaar voor weken en wellen, eerder was er sprake van een bonenstaak.

Maaltijdboxen

Natuurlijk zijn er aanbieders bijgekomen het afgelopen jaar. Kook je ‘Hello Fresh’ of ‘Marley’, heb je gebruik gemaakt van supermarktafgeleiden van dit principe en ben je misschien uitgenodigd voor een maaltijd uit een doos, dan ben je zeker niet de enige. Experimentele koks kiezen toch liever hun eigen ingrediënten en stellen ook zonder verpakking veel gevarieerde verrassingsmenu’s samen. Het is allemaal net iets te belerend gebleken.

Dim Sum

Zou ons sushi doen vergeten. All you can eat, maar dan wel je bordje leeg, alles tegen de verspilling. De cultuur kun je niet veranderen, en zeg nou zelf, thuis rommelen om de meest creatieve hapjes op tafel te toveren is toch vele malen leuker dan buiten de deur aan een tafel te gaan zitten bij een bediening die je nauwelijks verstaat? De hipster heeft waarschijnlijk de glutenvrije dim sum in zijn hart gesloten, maar dat is slechts een klein percentage van alle eters geweest. Bij dim sum ligt de nadruk nog altijd op de dim.

Roken (of smoken)

Dit hebben ze wel goed voorspeld. De rookovens vlogen in 2016 als warme broodjes over de toonbank en ook bij de aanschaf van een barbecue werd meer dan eens gevraagd naar de mogelijkheden van deze toepassing. Gerookte zalm, en de opkomst van grillrestaurants met een element van rook, of beter smoke, in de naam was enorm. Zolang het maar in het product terechtkomt, want het oog wil ook wat, maar dan juist dit niet. Ben benieuwd wat gebeurt als de rook is opgetrokken.

Back to basic

De veilige voorspellers tenslotte dachten dat we en masse de bijzondere ingrediënten links zouden laten liggen. Spelt en boekweit, witte rijst, broccoli en boerenkool als basis van nieuwe gerechten. Toch denk ik dat ook deze gok anders heeft uitgepakt, simpelweg omdat de Nederlander liever uitpakt. Los van alle eten werd ook verwacht dat we allemaal ons eigen bier zouden gaan brouwen, maar niets is minder waar. De speciaal bieren en bijzondere (kleinere) brouwerijen hebben wel aan terrein gewonnen, maar zelf gisten bleek slechts gissen, in retrospect.

Wat is er dan wel veranderd in 2016?

We zijn meer op ontdekkingsreis gegaan, al dan niet in polo zoals Marco. Foodfestivals, beurzen voor vaklieden en amateurs, foodtrucks en ‘pure’ markten werden drukker bezocht dan ooit tevoren. Met als uitzondering die de regel bevestigt de ‘crushi sushi’ en laatstelijk nog de rookworstkroket is er niet veel nieuws onder de zon. Onder diezelfde zon en het genot van vooral elkaar allemaal hetzelfde lekker blijven vinden. Ondanks de verschillende soorten worst die je ook op elke gelegenheid terugvond, is het al met al toch een beetje eenheid gebleven.

Nostradamus zou zich omdraaien in zijn graf.


Reageer

Alle rechten voorbehouden - Wat eten wij?©