Bier hier

Het is natuurlijk appels met peren vergelijken

Of beter, één pot nat. De een drinkt graag Amstel, de ander Heineken en nummer drie Dommelsch, maar de volgende ochtend hebben ze alle drie dezelfde kater als gevolg. Wat thuis geldt, is hier ook gemeengoed: geniet, maar drink met mate. Er is voor zover bekend geen minimumleeftijd voor alcoholgebruik op de Antillen, wel een lengtegrens. Je mag pas drinken als je bij de bar kan. Daarnaast is het begrip ‘Island Fever’ hier in omloop, wat staat voor de gelegenheidsdrinker die van iedere gelegenheid gebruik maakt. Je hebt het zwaar te pakken als je al voor dag en dauw een bruine boterham in vloeibare vorm naar binnen werkt als ontbijt.

Presidente, Carib en Red Stripe

De drie bekendste biertjes op Sint Maarten, in willekeurige volgorde: Presidente, Carib en Red Stripe. Het laatste merk komt van Jamaica en heet een lager, eerstgenoemde wordt geproduceerd in de Dominicaanse Republiek en Carib is afkomstig uit Trinidad en Tobago. Om hiermee te beginnen: Dit (lager, 5,2% alcohol) bier zou zijn geïntroduceerd in 1947 door de Britten en vanaf die dag niet meer weg te denken zijn uit het gelijknamige gebied. De heldere kleuren van het logo en de verpakking, geel en blauw als de zon en oceaan. Verkwikkend en verkoelend tegelijk.

Presidente wordt geserveerd in het vertrouwde groene flesje. Gebrouwen sinds en als eerbetoon aan president Rafael Trujilo in 1935. Een biertje met aanzien, 5% alcohol en een aangename smaak bovendien.

Red Stripe zit in een opvallend formaat, wat dikkig en bruin flesje, wat nog het meest aan Duvel doet denken. De red ale die al sinds 1928 werd geproduceerd, is in 1938 vervangen door de huidige variant. Het zou een lager moeten zijn, heeft alleen een veel lichtere kleur dan je zou verwachten. Wel het laagst in alcoholpercentage met 4,7%. Het is dan ook geen biertje wat je drinkt om dronken te worden. Het schuim blijft niet lang schuimig en de smaak doet in de verte aan appel denken, maar dan meer een appelflauwte. Iets minder dorstlessend dan de twee concurrenten.

Zeker vanwege de regatta maar uiteraard ook door het Nederlandse karakter van in ieder geval de helft van het eiland drink ik hier doorgaans Heineken. Amstel (in de bright variant) wordt hier ook geschonken en er zijn verschillende IPA’s in omloop. Deze laatste zal ik vanwege mijn smaakpalet niet snel kiezen en ook de keus van lokale biertjes is snel gemaakt. Bij het eten liever een Presidente, als borreldrankje graag een Carib.

Het is overigens wel opvallend dat je bij deze temperaturen (gemiddeld 30 graden) een stuk minder bier drinkt dan in Nederland. Waarvan akte.

Proost!


Reageer

Alle rechten voorbehouden - Wat eten wij?©