Houd je bloedsuikerspiegel in balans als je wilt afvallen

Wil je afvallen dan is het noodzakelijk om je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Zolang er insuline in je bloed circuleert stopt het verbranden van vet. Dat is logisch want er is immers genoeg energie te halen uit de glucose in je bloed. Je lichaam “vergeet” als het ware dat het ook je vet kan verbranden om energie te krijgen. Ook als je minder gaat eten.

Hoe minder gevoelig je bent voor insuline, hoe meer vet je lichaam opslaat. In plaats van je spier- en hersencellen worden je vetcellen bevoorraad. Waardoor jij suikers blijft eten omdat je het gevoel hebt dat je steeds energie tekort komt. Je lichaam schreeuwt om energie maar de overdaad aan insuline heeft je stofwisseling verstoord. Andersom geldt ook: hoe gevoeliger je lichaam is voor insuline hoe meer suikers er naar je spieren en hersenen gaan om te worden verbrand om je energie te geven.

Wat is precies de functie van insuline?

Simpele uitleg: Insuline is een hulpstof die door de alvleesklier wordt aangemaakt om de hoeveelheid glucose in je bloed, je bloedsuikerspiegel, op een normaal niveau te houden. Het is een hormoon. Hormonen zijn stofjes die de verschillende processen in het lichaam regelen. Insuline regelt de glucose-stofwisseling, en speelt een rol bij de vetstofwisseling.

Op het moment dat je een probleem hebt met de aanmaak van het hormoon ‘insuline’, gaat de hoeveelheid suiker in je bloed omhoog. Insuline zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel, na het eten van suikers en koolhydraten weer daalt, want een hoge bloedsuikerspiegel is erg slecht voor je gezondheid.

De werking van insuline

De insuline verzorgt en begeleid het transport van de glucose naar de celmembranen. Het zorgt er voor dat overtollige glucose omgezet wordt in glycogeen, wat op zijn beurt weer in de lever en in de spieren opgeslagen wordt: Een energievoorraadje voor barre tijden. Het zorgt er ook voor dat de resterende overtollige glucose, als de lever en de spieren verzadigd zijn, wordt omgezet in lichaamsvet: Een extra energievoorraad voor later gebruik.

Wat is Glucose?

Glucose is een belangrijke brandstof, het levert energie. Glucose is afkomstig uit de koolhydraten in de voeding. Glucose wordt uit de darm opgenomen in het bloed, en wordt dan bloedglucose of kortweg glucose genoemd.
De enige oplossing is dus je bloedsuikerspiegel weer in balans te brengen en ervoor te zorgen dat er geen pieken en dalen ontstaan. Dan gaat je lichaam langzaam weer over op vet verbranden.

Hoe breng ik mijn bloedsuikerspiegel weer in balans?

  1. Sla je ontbijt nooit over.
  2. Eet gevarieerd en kleurrijk.
  3. Verdeel het eten goed over de hele dag. Sla geen maaltijden over.
  4. Ga meer bewegen. Dat is goed voor je spijsvertering
  5. Vermijd snelle koolhydraten zoals brood, aardappelen, witte pasta en witte rijst
  6. Neem citroen in je dagelijkse eetpatroon. Dit heeft veel positieve effecten voor je bloedsuikerspiegel.
  7. Neem voedingssupplementen zoals Multi-vitaminen of Vitamine B-Complex.
  8. Gebruik regelmatig kaneel, dit heeft een zeer positief effect op je spijsvertering.
  9. Vermijd stress

Reageer

Alle rechten voorbehouden - Wat eten wij?©