Champagne

Het aftellen is al 353 dagen bezig,

maar over elf dagen begint het pas echt. Als de traditionele televisieavond aanbreekt, alle lijstjes met nieuws-, sport- en glamouroverzichten weer voorbijflitsen en de conferences niet alleen peren zijn, de oliebollen gebakken worden en we ons een appelflauwte aan appelflappen eten, weet iedereen precies hoe laat het is. Vijf voor twaalf. Om op deze avond wat wijsheden te kunnen delen over de fles die om middernacht open gaat, gun ik jullie graag wat gekkigheden over de beruchte bubbels. Doe er je voordeel mee.

Alleen de mooi mousserende wijn uit de Champagnestreek mag die naam hebben. Wit, of rosé. Eerst vervaardigd volgens de ‘méthode champenoise’, tegenwoordig ‘méthode traditionelle’ kan er geen sprake zijn van een andere champagne dan Franse.

Pas sinds 1668 bestaat de champagne met belletjes, daarvoor werd ze al wel geschonken maar was er weinig bruisends aan. Bij de opening van een champagnefabriek gooien we een schip naar binnen, of eigenlijk andersom. Tijdens oud en nieuw, bij een geboorte of huwelijk drinken we de flûtes omdat het een feestelijk tintje geeft, een gevoel van luxe bovendien.

De druivenrassen waar champagne uit wordt geproduceerd zijn Chardonnay, Pinot noir, blanc en meunier, Arbane en Petit meunier. Onder de kurk zit altijd een mengsel van minimaal twee van deze rassen. De topchampagnes in de zin van prijswinnaars hebben negen van de tien keer de Pinot meunier in zich, die een frisse en fruitige smaak afgeeft. De ‘blanc de blancs’ en ‘blanc de noirs’ benamingen van champagne hangt samen met het gebruik van uitsluitend witte of blauwe druiven.

We betalen de hoofdprijs voor een champagne omdat de druiven met de hand geplukt worden.

Dit is om verkleuring van de most tegen te gaan. Een cuvée is champagne van de eerste persing. Op etiketten staat vaak de afkorting BSA, Brut Sans Année, om aan te geven dat het een fles zonder jaartal is. Opvallend detail is dat het ontkurken van een fles champagne met zes slagen van het ijzerdraadje moet samengaan. Zo kun je prima aftellen tot middernacht. Het laten knallen van de kurk heeft behalve een deuk in je systeemplafond of eenogige blindheid nog voor het afsteken van vuurwerk nog een nadeel: het koolzuur uit de wijn zal sneller verdwijnen dan je drinken kunt. Een tip om te vullen zonder overstromingsgevaar is simpel: houd het glas schuin.

Alvast een heel gelukkig en bovenal gezond 2017.

Wil je graag het glas heffen, maar heb je geen zin om voor deze luxe je knip te trekken? Doe dan mee aan de wedstrijd en maak kans op een fles Champagne! De Facebook-community ‘Gezond met Andrea’ heeft voor het verstrijken van het jaar 1000 likes, zoveel is zeker. Maar we zijn er nog niet. Ben jij één van de duizend, dan verdien je een fles, is dat een feestje of niet? Geef daar en haar dus je duim omhoog en vraag je vrienden hetzelfde te doen, deel de pagina en wie weet klink je zo het nieuwe jaar in.

(Bron: www.champagne.com)


Reageer

Alle rechten voorbehouden - Wat eten wij?©