vacumeermachine-keukensessies

De vacumeermachine

Aanschaf

Ik heb zelf eerst in een professionele keuken met een vacumeermachine mogen werken. Gefascineerd door het futuristische uiterlijk en dito bewegingen van dit apparaat wist ik al tijdens deze kennismaking dat mijn eigen keuken nooit compleet zou zijn zonder. Toen vlak daarna de Lidl een tijdelijke aanbieding van de SilverCrest voor thuisgebruik had, ben ik dan ook filiaal voor filiaal langsgegaan om er uiteindelijk een te scoren. Hij doet wat ik verwacht, en dat is meer dan je kunt dromen.

Vers houden

Hoofdreden voor het kopen van een vacumeermachine is het tegengaan van oxidatie (het ranzig worden van vet), schimmel- en bacterievorming. Oudbakken brood, kleffe chips of koffie die te lang openstaat komt allemaal terecht in de jiskefet – toedeledokie! Tenzij je op de een of andere manier de aerobe bacterie (die van zuurstof leeft) buiten spel kunt zetten. Voor het grootste gedeelte dan, want 100% luchtdicht is een illusie, maar bepaalde producten blijven zeker langer goed – niet eindeloos omdat de strijd tegen de anaerobe bacterie nog wel voortduurt.

Invriezen

Na het vacumeren kun je producten prima invriezen. Met vlees, vis en groente doe je dit waarschijnlijk al en zal er regelmatig sprake zijn van een volle vriezer. Doordat je de meeste lucht uit een verpakking (zak) verwijdert, kun je zelfgemaakte pakketten zo economisch mogelijk vormgeven. Stamppot per portie platdrukken bijvoorbeeld, restjes van verschillende soepen als luchtpostenveloppen, fruit in rollen, noem maar op. De zak voorzie je van een etiket of je schrijft met een stift op wat erin zit, voorzien van de datum van invriezen, en je legt zo je eigen (winter)voorraad aan.

Marineren

Kip in ketjap, beenham met een honingmosterdsaus, rund in combinatie met knoflook en kiwi, vlees (maar ook vis) kan altijd lekkerder. In een vacumeermachine marineren zorgt ervoor dat het hele product is bedekt met de smaken en bovendien voorkom je zo vieze vingers en vette afwas.

Sous vide

Het spreekt voor zich dat de ingevroren porties moeten worden opgewarmd. Behalve de magnetron en de klassieke pan heb ik nog een drietal opties. Zeker handig omdat je hem toch aanzet, is de vaatwasser. Iedereen heeft al gegeten en de machine is ingeruimd, als de laatste huisgenoot binnen komt vallen. Zak met eten bij de vaat en binnen no-time aan tafel. De rijstkoker kun je ook inzetten voor het opwarmen van maaltijden, en de makkelijkste manier is natuurlijk het verwarmen van water en daar het aantal zakjes in te leggen tot de juiste temperatuur is bereikt. Omdat het eten al gaar is, gebruik je een temperatuur van maximaal 70 graden.

Bij een sous vide bereiding is je product (vlees, vis of groente) nog rauw en komt de temperatuur niet boven de 56 graden. Door bijvoorbeeld een biefstuk langzaam op te warmen in een vacuum blijven alle smaken en sappen behouden. Vis zal nooit overgaar worden vanwege de maximale temperatuur. Groente kun je gerust een half uur langer in het water laten omdat ze niet overgaar kunnen raken. Voor de juiste warmte op het bord bak of gril je de ingrediënten nog even na.

Andere toepassingen

Na aanschaf van een vacumeermachine zie je aanbiedingen die er altijd al waren, maar waarvoor je geen ruimte had. Gehakt, zalm, verse kruiden, mooi fruit en gezonde groente. Je koopt groot in en verpakt thuis klein. Behalve het gebruik in de keuken kun je ook in de rest van het huishouden nuttige stappen zetten. Ik zal niet op de details ingaan, maar wat te denken van:

Het drooghouden van suiker en zout, gedroogde kruiden, medicijnen, de inhoud van de EHBO doos, lucifers, rook hout, aanmaakblokjes, waxinelichtjes en batterijen.

Of, ten slotte, ter bescherming van je telefoon, kleding voor op vakantie of weggeborgen vanwege het seizoen belangrijke documenten en eventueel geld.

Handig om te weten: verpakkingen die je kunt sealen zijn verkrijgbaar als losse zakken en op een rol. In het ene geval ben je dus aangewezen op een vastgesteld formaat, in het andere knip je zelf de gewenste grootte en moet je zowel een boven- als onderkant sealen. Bij beide mogelijkheden heb je kunststof met en zonder profiel waar je uit kunt kiezen. De ‘gladde’ zakken kun je prima sealen, die met een structuur zijn beter geschikt voor het vacumeren.


1 reactie
Ron

7-12-2016 @ 17:03

Antwoord

Ik zou hem wel werkend willen zien…. videootje?

Reageer

Alle rechten voorbehouden - Wat eten wij?©