gezond-wat-de-pot-schaft

‘Gezond wat de pot schaft’

Een kookboek zonder koken, hoe dan?

Achter de schermen werkt Erwin Daniels al enige tijd aan zijn eerste kookboek. ‘Gezond wat de pot schaft’ is de titel maar verder weten we nog vrij weinig. Ik ben enthousiast geworden door Erwin’s kijk op gezond eten en afvallen en interview hem over zijn werk.

1. Kun je uitleggen waar je mee bezig bent?

Zeker, enige tijd geleden werd ik door een uitgever benaderd die mij volgt op Instagram. Hij was zeer gecharmeerd van mijn foto’s, met name die van mijn ‘homemade’ gerechten. In overleg hebben we toen besloten deze te voorzien van recepturen en in boekvorm uit te geven. Naast mijn werkzaamheden als chef op een catamaran in de Caribbean is dat mijn voornaamste bezigheid. Natuurlijk schrijf ik ook recepten en keukensessies voor Gezond met Andrea, maar dat weten de meeste mensen al.

2. Wordt ‘Gezond wat de pot schaft’ een kookboek waarbij je calorieën moet gaan tellen?

Niet bepaald, dat moet iedereen voor zichzelf weten. Ik ga voor niemand bepalen wat, hoe en hoeveel. In ‘Gezond wat de pot schaft’ wordt zelfs niet of nauwelijks gekookt. Lekker rauw op je dak dus, voornamelijk. Ik ben op het idee gebracht toen ik anderhalf jaar geleden een artikel van Anne Helm Baxter las en daar ben ik mee aan de slag gegaan. De gedachte is: De regie nemen over je eetgedrag. Beetje baas in eigen buik. Als je bewuste keuzes maakt over wat niet en wel te eten, val je blijvend af.

3. Het klinkt als een mooi idee. Is het ook realistisch?

De vraag stellen, is hem beantwoorden. Ik ben samen met Saskia in een half jaar tijd ruim 6 kilo afgevallen door alleen maar te lunchen met recepten uit dit boek. Daarnaast zijn we ook kleinere porties gaan eten (zie keukensessie portioneren) maar ook gewoon blijven drinken waar we zin in hebben. We houden bijvoorbeeld erg van mooie wijnen, zoals een Barolo, en we slaan een gelegenheid voor een gin-tonic ook niet snel over. Mijn recepten brengen je op andere gedachten en leren dat afvallen makkelijk en best leuk kan zijn. Zeker wanneer je merkt dat je er energie voor terugkrijgt.

4. Kun je iets meer vertellen over de inhoud van het boek?

Absoluut. Ik geef een dertigtal basisrecepten voor lunchgerechten die je zowel thuis als onderweg en op je werk kunt eten. Soms zit daar een component in dat een bereiding vraagt, maar over het algemeen zijn het rauwe ingrediënten. Door te variëren met toevoegingen in kruiden, specerijen en andere smaakmakers en de lezer de vrijheid te geven een eigen invulling te geven aan de pot, wil ik mensen inspireren gezonder te gaan eten en daardoor meer van het leven te genieten. Wil je meer weten over het principe ‘Mason Jar’? Lees dan hier een stuk wat ik op Yoors geschreven heb.

5. Hoe sta jij tegenover het eten van koolhydraten?

Ik bak bijna altijd mijn eigen brood. Met zaden, pitten en granen. Dat smaakt me uitstekend mede door de aandacht en liefde die ik er instop. Wat voor koolhydraten geldt, geldt eigenlijk voor alles. Het mag en kan, maar met mate. Ik heb wel ondervonden dat je sneller en meer afvalt als je niet iedere dag brood eet. Maar als je iets zo lekker vindt, laat je het je toch niet ontnemen?

6. Klinkt goed. Over lekkere dingen ontnemen gesproken, waar trek je de grens? Zijn patat, pizza en Pringles nog in te passen?

Haha! Ik snij mijn eigen frieten, maak zelf verse pizza van eigen deeg en een zak (of koker) chips op z’n tijd – bijvoorbeeld bij de gin-tonic – gaat er ook nog altijd in, hoor. Portioneren is ook hier het sleutelwoord. De dop kan op de Pringles terug, en er zijn afsluitclips of vershoudbakjes voor de resterende inhoud van een zak. Deel een patatje en/of pizza of bestel een kleiner formaat dan je gewend bent. Zo kun je lekker blijven zondigen zonder in te leveren op je gezondheid en nog op gewicht blijven ook.

7. Uit dit gesprek blijkt wel dat je erg enthousiast bent en genoeg ideeën hebt. Wat zijn de plannen voor hierna?

Dat is veelbelovend. Eerst maar eens kijken wat ‘Gezond wat de pot schaft’ doet, maar ik hoop daarna iets te kunnen doen met mijn grootste passie: het barbecueën. Het brood en de pizza waar ik het net over had, bak ik op mijn Big Green Egg, die je behalve als grill ook als (rook)oven kunt gebruiken. Low- en slowcooking met een tropisch tintje, verantwoord en gezond. Mits de uitgever het ziet zitten natuurlijk!

8. Wil je nog iets toevoegen ter afsluiting van dit interview?

Nou, ontzettend bedankt voor deze manier van publiciteit. Ik hoop natuurlijk dat lezers van mijn boek net zo enthousiast zullen zijn over de recepten als ik. Ten slotte zou ik het erg op prijs stellen als mensen suggesties, vragen of opmerkingen hebben, dat ze die via Gezond met Andrea kunnen plaatsen zodat ik daarop kan reageren.

Bedankt Erwin voor dit inspirerende interview


Reageer

Alle rechten voorbehouden - Wat eten wij?©