Hoe sociaal is Social Media?

Bij het schrijven van deze keukensessie stuit ik op zorgwekkende en tegenstrijdige informatie. Zo stelt ene Dr. Valerie Taylor in “Food Fetish” dat mensen die foto’s van hun maaltijden posten geen oog meer hebben voor hun gezelschap en dat de kans groter is hiermee ongezond eetgedrag te ontwikkelen. Ryan Elder van Brigham Young University kwam na onderzoek zelfs tot de conclusie dat eten minder lekker smaakt als je er eerst een foto van ziet. Onderzoekers van de universiteiten van Harvard en Minnesota stellen daartegenover dat een ritueel uitvoeren voordat je gaat eten ervoor zorgt dat je eten beter smaakt. The Picture House maakt het nog bonter en stelt je in staat voor je maaltijd te betalen door het plaatsen ervan op Instagram met een bepaalde hashtag.

Ik voel zelf nog het meest voor de gevleugelde woorden van Alton Brown: ‘ Iedereen is gek op eten. Dat is maar goed ook. Als dat niet zo zou zijn, gaan we dood’

Ik doe wat research op internet omdat vandaag iemand mijn recept voor tagliatelle heeft geprobeerd. Met de nodige ups en downs, maar ook met digitaal bewijsmateriaal.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/GezondMetAndrea/posts/1884154058485525″ bottom=”60″]

Dat bracht me op het volgende idee:

Wat volgt, of beter gezegd wie. Met sleutelwoorden, voorzien van een hashtag is het hek van de dam en kun je – zoals het oorspronkelijk bedoeld is – gericht zoeken naar een gerecht. Of ingrediënt, eetmoment of soort keuken, net welke inspiratie je nodig hebt. Groot voordeel bij deze dienst is de ingebouwde functie je beeld te bewerken voordat je het deelt. Soms bewerkelijk, vaak ver van de werkelijkheid. Vergelijk het met de foto’s van de burgers bij een fastfoodrestaurant, de gerechten op plaatjes bij een willekeurige Chinees of zelfs die op de verpakking van bijvoorbeeld een wereldmaaltijd. Nooit heeft iemand het voor elkaar gekregen zijn gerecht er ook maar een beetje op te doen lijken. Liken doen we toch wel. Soms vanwege de smaken die aanspreken, vaker vanuit sociale overwegingen.

Ik ben absoluut niet roomser dan de Paus en geef dan ook grif toe dat ik geregeld gerechten deel. Met mijn naasten, fysieke gasten aan tafel, maar zeker ook online. Ik gebruik hiervoor @diergaarde als instaccount. Je kunt hier terecht om ideeën op te doen voor ontbijt, lunch en diner, maar ik post niet uitsluitend eetbare zaken. Vaak genoeg komt er een selfie voorbij of een kiekje waarbij ik om een andere reden mijn camera heb gehanteerd. Voel je vrij je medeleven te tonen en voeg me toe.

Reden van deze keukensessie is niet zozeer om meer volgers te krijgen op Instagram. Het lijkt mij bijzonder leuk om te zien wat mensen met mijn recepten doen. Daarom wil ik je ook vragen om foto’s van gerechten die je hebt gemaakt aan de hand van een van mijn recepten te posten met mijn gebruikersnaam erin. Alvast bedankt! Enne – eet smakelijk!


Reageer

Alle rechten voorbehouden - Wat eten wij?©