The Mind of A Chef

In de hersenpan

Flinke namen

De één wat bekender dan de ander, alle klinkend en fonkelend als sterren. Ik noem David Chang (Momofuku), Sean Brock (Minero), April Bloomfield (The Spotted Pig), Edward Lee (Smoke and Pickles), Magnus Nilsson (Fäviken), Gabrielle Hamilton (Prune), David Kinch (Manresa), Ludo Lefebvre (Bastide). Google de namen en vind de grote gemene deler. Ik heb het over The Mind of a Chef.

The Mind of a Chef is te vinden via Netflix

Ieder seizoen staat een nieuwe chef centraal. Kijkers volgen deze sterren op de voet en worden meegevoerd via een ver verleden, langs een lange loopbaan tot een tumultueuze toekomst. De hoofdrolspelers vertellen over hun passie voor proeven, aanzet tot amuseren en voorliefde voor voeden. De diverse verse ingrediënten, kennis van keukens en ontboezemende ontmoetingen met vakgenoten zorgen voor genot van de bovenste plank.

Ik kijk graag naar deze serie om uiteenlopende redenen. De chefs hebben allemaal op geheel eigen wijze hun sporen verdiend en leggen stuk voor stuk uit dat dit succes niet is komen aanwaaien. Ze hebben er hard voor moeten werken en deden dit met hart en ziel. De verschillende plekken op de wereld waar je een kijkje kunt nemen in de keuken is een andere voorwaarde die dit prachtprogramma waardevol maakt. De passie waarmee met verrassende voorwerpen vorm wordt gegeven aan vakkundige vindingrijke verleidingen, en de constante koppeling tussen heden en verleden maken de show tot wat hij is: eerlijk heerlijk.

Je ziet de fonkeling in de ogen als er een bereiding wordt besproken. De mens achter de chef ontmoet oude bekenden en het weerzien is altijd hartverwarmend. De liefde waarmee over eten wordt gepraat en de toewijding van de koks doet mijn hart sneller kloppen. Na iedere aflevering zit ik vol inspiratie om beproefde recepten nieuw leven in te blazen of experimenteer ik  door mij tot dan toe onbekende technieken toe te eigenen.

Ik kan iedereen aanraden deze serie eens een blik waardig te gunnen. Van simpele soepjes tot heerlijke hoofdgerechten, betoverende tussendoortjes of snelle snacks, elke thuiskok kan hier ideeën opdoen om eens iets anders op tafel te zetten.

Ter afsluiting een van mijn lievelingsrecepten uit de serie:

Het ‘Broodje sardine’  van Gabrielle Hamilton

Ingrediënten:

 • Verse sardines (2)
 • Amandelen (handje)
 • Druivenpitolie (1 dl)
 • Olijfolie (scheut)
 • Aleppo peper (naar smaak)
 • Bosje peterselie (1/2)
 • Kersenazijn (scheutje)
 • Brood (drie sneetjes)
 • Avocado (1/2)
 • Citroen (het sap)
 • Rode ui (1)
 • Zout (snuf)
 • Munt (5 blaadjes)

Verwarm de duivenpitolie en voeg daaraan de amandelen en aleppo peper toe. Fileer de sardines en pocheer de vier stukjes (anderhalve minuut) in de marinade. Voeg dan olijfolie toe en de blaadjes van de peterselie en de kersenazijn. Gebruik brood dat minstens een dag oud is en rooster het aan beide kanten. Snij de halve avocado in plakjes, de rode ui in halve ringen. Knijp de citroen over avocado en ui uit en snipper de blaadjes munt en de steeltjes van de peterselie. Bouw je broodje op naar eigen inzicht en gebruik voldoende vocht van de marinade om het geheel lekker smeuïg te maken. Een snufje zout maakt het helemaal af. Eet smakelijk!


Reageer

Alle rechten voorbehouden - Wat eten wij?©