Kleur bekennen

In mijn eerste blog voor ‘Gezond met Andrea’ wil ik natuurlijk graag goed uit de verf komen. Vertellen over wat ik weet zonder de wetenschapper uit te hangen.

In navolging van het doel van de website een licht verteerbaar stukje schrijven, geen zware kost dus.

Kleur en eten

Ik ben sinds jaar en dag bezig met voeding, de bereiding ervan, het lezen erover, experimenteren en proeven, in de ruimste betekenis van het woord. Sinds ik met z’n tweeën ben, is het me langzaam maar zeker gelukt niet teveel klaar te maken. Niet van de ene op de andere dag, maar geleidelijk hebben wij ons eetpatroon kunnen aanpassen door kleinere porties te genieten en hiervan meer te genieten. Omdat ik denk dat er meer mensen zijn die hier baat bij hebben, wil ik proberen wat tips te geven. Vandaag schrijf ik daarom over kleurgebruik aan tafel in combinatie met gewichtsbeheersing.

Er is veel geschreven over de humane wetenschap psychologie in combinatie met kleuren.

Ik wil me daarom beperken tot de keuze van een bord. Hoe je ook kookt, wat je ook maakt en waar je ook eet, het komt nagenoeg altijd op je bord – en dat moet, naar goed gebruik, leeg. Behalve dat je zoals hierboven al gezegd, kunt letten op je portionering is de keus van kleur voor de ondergrond van je maaltijd medebepalend voor je eetlust en mate van consumptie.

Contrast is het sleutelwoord.

Kies geen wit bord voor witvis of –lof, eet aardbeien of tomatensoep niet uit rood porselein en vermijd gebakken vlees op een bruin aardewerk. Dit werkt namelijk saaiheid en verveling in de hand, je gerechten komen minder goed uit en je zult blijven eten in de hoop iets van spanning tegen te komen. Hoe dan wel te werk te gaan?

Varieer in de borden die je gebruikt: een gele ondergrond geeft energie, net als de zon. Geel is de kleur van de jeugdigheid en het leven, en wordt geassocieerd met optimisme. Je maaltijd zal je toelachen vanaf deze kleur en je wordt blijer van elk hapje dat je neemt.

Kies een rood bord omdat deze kleur je hartslag doet versnellen, het lijkt sneller vol waardoor je zonder dat het opvalt een minder grote portie kunt serveren en als het leeg is, denken we aan een stoplicht, zodat een tweede keer opscheppen minder voor de hand ligt.

Een blauw bord geeft rust, een hemels gevoel en zal je langzamer doen eten. Je gaat beter kauwen en geniet van de ruimte die het lijkt te bieden. Speel met de opmaak en ontdek dat een gespreide presentatie van ingrediënten het erg goed doet.

Groen zal voor een gezond gevoel zorgen, een natuurlijk idee en verantwoord bovendien. Vooral bij het eten van koolhydraten zal groen ervoor zorgen dat je er niet teveel van wilt eten.

Oranje komt terug in citrusvruchten, en zal het aspect van vitamines naar boven brengen. Maaltijden van een oranje bord lijken gezonder en lichter te vallen. Oranje is voor veel Nederlanders ook een vertrouwde kleur en zal daarom goed in de smaak vallen.

Kies voor een zwart of wit bord bij bijvoorbeeld een dessert. Zwart en wit geven een gevoel van zakelijkheid, hebben een duidelijke grens en mooi contrast. Zwart en wit zijn kleuren die je kunt vertrouwen. We vragen niet voor niets om iets zwart op wit te zetten.

Ter afsluiting wil ik pleiten voor een glas water naast elk bord. Het neerleggen van je bestek terwijl je kauwt, nogmaals kauwt, goed kauwt voor het slikken, elkaar aan tafel aankijken en een slok nemen om daarna iets aardigs of zelfs liefs te delen zal in ieder gezelschap niet alleen bijdragen aan de goede sfeer, maar zeker ook zijn uitwerking hebben op de letterlijke stofwisseling.


6 reacties
Arnica

29-11-2016 @ 17:42

Antwoord

Leuk die kleurtjes. Misschien tijd voor meer kleur in de porseleinkast!

Erwin

2-12-2016 @ 12:08

Antwoord

Meer kleur is altijd beter dan een olifant;

Ron

29-11-2016 @ 18:10

Antwoord

Ik ben samen met Andrea naar de kringloopwinkel geweest en we hebben daar fff lekker geshopped, voor nog geen 30 euro heb ik alle kleuren en soorten in onze porseleinkast. Echt een aanrader!

marja

29-11-2016 @ 18:19

Antwoord

Heerlijk om te lezen en wat een tips!

Erwin

2-12-2016 @ 12:09

Antwoord

Bedankt voor een bord vol complimenten!

Karin RIsse

29-11-2016 @ 21:40

Antwoord

Zelf heb ik een servies waar de soepkom tot bord tot juskom tot schaal van hetzelfde is…
Saai eigenlijk! Je hebt gelijk, ik sta aan de vooravond van opnieuw aanschaffen van een nieuwe lijn, ik ga er serieus over nadenken…couleur…goed voor het humeur, het oog en de zin in eten!

Reageer

Alle rechten voorbehouden - Wat eten wij?©