Meer buikvet door roken

Roken mag dan de stofwisseling versnellen, maar door te roken verloopt de vetopslag anders. Roken stimuleert juist de vetopslag op de buik. Als je buikvet kwijt wilt, kun je dus beter stoppen met roken.

Als je cardio met krachttraining combineert dan is dat de beste manier om een kleinere buikomvang te krijgen. En hoewel roken de stofwisseling inderdaad wat versnelt, kun je ook voeding inzetten om hetzelfde effect te bereiken.

Roken versnelt de stofwisseling met ongeveer 10%. Maar dit neemt niet weg dat hier de toename van buikvet tegenover staat en dat je er dus niet zoveel mee opschiet. Wat heb je liever, een lager lichaamsgewicht en een verkeerde verdeling van vet, of een wat hoger lichaamsgewicht met een betere vetverdeling, zodat je lichaam meer in proportie is?

Aangenomen wordt dat wanneer men aankomt na gestopt te zijn met roken, dit het natuurlijke gewicht reflecteert. Dit is wat je gewogen zou hebben, als je nooit gerookt had.

Rokers zeggen te roken omdat het stress vermindert en hen rustiger maakt. Nicotineverslaving zorgt juist voor meer stress, vooral tussen de sigaretten door. De British Heart Foundation melde dat ongeveer 70% van de rokers meer geneigd zijn tot een angststoornis en depressie. Stoppen met roken maakt juist sterk en helpt bij het verslaan van deze aandoeningen.

Vrouwen die roken leven 10 jaar korter

Vrouwen die hun leven lang blijven roken, gaan gemiddeld tien jaar eerder dood dan vrouwen die nooit een sigaret hebben aangeraakt. Dat hebben wetenschappers van de universiteit van Oxford geconcludeerd na een groot en langdurig onderzoek onder 1,2 miljoen Britse vrouwen.

Hoe eerder vrouwen stoppen, hoe langer ze blijven leven. Zo is de kans dat vrouwen zullen overlijden aan de gevolgen van roken bijna verdwenen als ze de gewoonte al voor hun dertigste opgeven. Steken ze de laatste sigaret op hun dertigste op, dan sterven ze gemiddeld een maand eerder en als ze dat pas op hun veertigste doen, gaan ze een jaar eerder dood. Vrouwen die dan nog niet stoppen, leven gemiddeld tien jaar korter.


Reageer

Alle rechten voorbehouden - Wat eten wij?©