oregano-gezondmetandrea

Wist je dat oregano veel meer is dan een keukenkruid?

Het wordt ook wel wilde majoraan genoemd, majoraan (of marjolijn) zijn familie van elkaar en veel marjolijn soorten worden ook wel oregano genoemd. Je kunt het erg gemakkelijk zelf kweken. Oregano dankt zijn naam aan de Grieken die de plant ‘oros ganos; noemden: “vreugde van de berg”. De zoete, ietwat pittige geur van wilde marjolein staat al eeuwenlang symbool voor geluk.

Oregano is gezond

Dit huis-tuin-en-keukenkruid blijkt heel erg gezond te zijn. Zowel in gedroogde als in verse vorm. Oregano bevat erg veel antioxidanten. Er zit veel vitamine K, B3 en B6 in en verder ook de mineralen mangaan, ijzer en calcium, kalium en zink. Goed voor je immuunsysteem dus.

Er zitten ook veel vezels in oregano en die stimuleren je lichaam om galzouten aan te maken waardoor het risico op darmkanker aanzienlijk wordt verminderd. Verse oregano bevat vele malen meer antioxidatieve werking dan bijvoorbeeld appels, aardappelen en sinaasappels.

Krachtige eigenschappen

  • Gaat schadelijke bacteriën en vrije radicalen te lijf
  • Verbetert je ademhaling en problemen met de luchtwegen
  • Pijnstillende werking o.a. bij reumatische pijnen en zenuwpijnen
  • Helpt bij Artritis, griep, verkoudheid, gordelroos, astma, vastzittende hoest, slechte eetlust, lage bloeddruk, krampen, schimmelinfecties, trage spijsvertering, tegen koorts
  • Vertraagt het verouderingsproces
  • Ontstekingsremmend eigenschappen
  • Verlicht buikkrampen tijdens de menstruatie

Gebruik in de keuken

Oregano heeft een zeer verfijnde karakteristieke smaak en wordt veel gebruikt in Italiaanse, Spaanse, Portugese, Griekse en Mexicaanse gerechten. Het gaat erg goed samen met salades, tomaten en kaas en in dressings over vis- vlees- en groentegerechten. Verse blaadjes smaken licht zoet en gedroogd smaakt het kruidig.

De meeste groene kruiden, zoals basilicum en koriander, kun je het beste aan het eind van de kooktijd toevoegen, anders gaat een groot deel van de smaak verloren. Maar dat geldt niet voor oregano. Hoe langer oregano verwarmd wordt, hoe meer smaak.

Heb je een lekker recept met oregano, laat ons weten hoe je het maakt, misschien leuk om dit op de website te vermelden.

Kruidenthee

In de Middeleeuwen werd thee getrokken van de jonge blaadjes van oregano. Deze werd gedronken als hoestdrank en hielp ook tegen klachten in de onderbuik en kiespijn. De krachtige anti-oxidanten in de oregano thee werken zuiverend in het lichaam en kalmerend op de darmen! Ook goed te gebruiken gedurende stressvolle periodes en na zware inspanning.

Oreganothee kan ook worden gebruikt bij hoesten, hoofdpijn, luchtwegproblemen, gezwollen klieren, depressie, griep, hoofdluis, wratten, voetschimmel, eczeem, oorontsteking, verstuikingen, verkoudheid en rugpijn.


Reageer

Alle rechten voorbehouden - Wat eten wij?©