Rauw op je dak

Tom Watkins en zijn moeder Francis, wie kent ‘r niet? Het ‘Raw Food Diet’ is gebaseerd op de gedachte dat rauw voedsel natuurlijk (en) het gezondst is voor je lichaam. Bij dit dieet eet je al je voedsel rauw, al dan niet verwarmd. Het idee achter het rauw voedsel dieet is dat enzymen de gezondste stoffen in voedsel zijn. Ze helpen bij het verteren van voedsel en de opname van voedingsstoffen. Door voedsel te koken worden deze afgebroken. Hierdoor moet het lichaam ze zelf aanmaken en dit kost meer energie.

We kennen het rauw voedsel dieet dankzij de Zwitserse dokter Maximilian Bircher-Benner. Hij zou ook verantwoordelijk zijn voor muesli. Vanaf 1897 reeds wordt dit in het ‘Vital Force’ sanatorium geserveerd.

Weston A. Price verrichtte in 1939 verder onderzoek naar het dieet. Hieruit bleek dat de meest gezonde stammen die hij bezocht alle voornamelijk rauw voedsel nuttigden.

Het boek ‘Raw Energy’ van Leslie Kenton’s met als ondertitel ‘Eat Your Way to Radiant Health’ bracht het dieet in 1984 weer onder de aandacht. Ondanks alles is nog niet helemaal duidelijk of het rauw voedsel dieet helemaal gezond is voor de mens.

Ik heb al sinds jaar en dag ‘Rauw’ op de plank staan, een mooie uitgave van Lyndsay en Patrick Mikanowski. Een combinatie van een reclameman (creatief) en landschapsarchitecte die nagenoeg pretentieloos wijst op de voordelen van rauw consumeren. Het gaat over aminozuren en gewichtsbeheersing, veehouderij en visvangst en zelfs over afwisseling. Alleen maar rauw eten eten zou op den duur saai kunnen worden, en wie wil nu de geur van versgebakken brood missen?

De eerste twintig pagina’s na de inleiding behandelen het waarom en met keukentechnieken als intermezzo krijg je vervolgens 100 recepten voorgeschoteld waarbij 34 rauwe producten een hoofdrol vervullen. Alle voorzien van schitterende foto’s en heldere tekst en uitleg.

De technieken tenslotte stellen niet veel voor; het gaat samengevat om snijden, draaien, persen, pureren, raspen, mixen en kloppen. Hierover later meer. Ik kies er regelmatig voor om rauw te eten. Niet omdat ik geen zin heb om te koken, maar puur, vanwege de smaak.

(Bron: www.rauwvoedseldieet.nl)


Reageer

Alle rechten voorbehouden - Wat eten wij?©