Surprise-smaaksensatie-gezond-met-andrea

Surprise-smaaksensatie

De discussie of chocola gezond voor je is, hoeft niet gevoerd te worden. Van cacao maakt je lichaam dopamine en dat geeft je een gelukkig gevoel dat groter is dan enig schuldgevoel. Daarnaast zitten er teveel verschillende vitamines en mineralen in om hier op te noemen – lees er maar over in mijn keukensessie over […]

author Door Erwin
Gecombineerde coquilles St, Jacques -gezond-met-andrea

Gecombineerde coquilles St. Jacques

De aubergine. Bakken, grillen, als ovengerecht of verwerkt tot puree. In dit gerecht gefrituurd. Erg veelzijdig en niet alleen gezond voor lijf en leden, maar bovendien voor de hersenen. Aubergine zorgt verder voor een betere opname van andere voedingsstoffen. Naast champignons is het de meest gebruikte vleesvervanger voor vegetariers. Binnenkort een keukensessie over de aubergine […]

author Door Erwin
Kerstkalkoen als shared dish - Gezond met Andrea

Kerstkalkoen als shared dish

Kalkoen is een magere en licht verteerbare vleessoort. Bovendien zit er veel vitamine D in kalkoen, wat neerslachtigheid tegengaat. Dat zou een verklaring kunnen zijn waarom we deze vogel juist in de winter op tafel toveren. Juist omdat eten een gezellig samenzijn moet zijn, heb ik ervoor gekozen de kalkoen op een plank te serveren, […]

author Door Erwin
Brownie met hangop -gezond-met-andrea

Brownie met hangop

Ik ben kok, geen bakker. Natuurlijk keek ik toen ik nog in Nederland woonde naar Rudolph’s Bakery en Heel Holland Bakt, maar waar ik bij andere kookprogramma’s de uitzending vaak pauzeerde om de keuken in te gaan en het gerecht wat werd gepresenteerd mee te maken, kon ik dit bij genoemde titels prima onderdrukken. Hierop […]

author Door Erwin

Krokante chorizo met gedroogde tomaat & aardbeienschuim

Of je nu de Lambada, Korona of Polka neemt, proef voordat je ze koopt. Lekker zoet is het devies. Daarnaast zijn de zomerkoninkjes arm aan calorieen, rijk aan foliumzuur (vitamine B11, voor de aanmaak van rode en witte bloedlichaampjes) en kalium (goed voor je bloeddruk) en zitten ze boordevol vitamine C.

author Door Erwin

Couscous met coquilles, Serranoham en avocado-schuim

De meeste vis (en schaal- en schelpdieren) is rijk aan de vitamine B12 en de mineralen jodium, fosfor en seleen. Het is een bron van vitamine B6. Vis bevat van nature eiwit en vet. Vis bevat ijzer, maar minder dan vlees, omdat er minder bloed in zit. Coquilles zijn eigenlijk de schelpen, en heten voluit […]

author Door Erwin

Fruit-kwadraat

Er zit veel gezondheid in zomerfruit, bijvoorbeeld vitamine C en de nodige antioxidanten. Controleer op versheid, en proef tijdens het samenstellen van de borden. Kies datgene wat je zelf lekker vindt en combineer in het snijden van vormen, grootte van stukken en kleuren. Dit is een zogenaamd ‘vrij’ recept en kan desgewenst worden aangevuld met […]

author Door Erwin

Tongstrelende tonijnsteak-tartaar

Verse tonijn kun je gemakkelijk herkennen. Ten eerste zal er, als je zachtjes op het vlees drukt, nauwelijks vocht vrijkomen. Dit is bij eerder ingevroren exemplaren zeker wel het geval. Daarnaast is een verse tonijn mooi glanzend en moet er een roze kleur zichtbaar zijn. Tonijn bevat veel eiwitten, vitaminen en mineralen en is bovendien […]

author Door Erwin

Ceviche zalm met appel en sherry-dressing

Ceviche, het klinkt al lekker, is een eeuwenoude techniek van garen zonder verwarmen. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, is het beter om de verse zalm kort aan te vriezen omdat deze bereiding de eiwitten in de vis laat stollen maar niet alle bacteriën doodt. Door de gebruikte zuren zal de zalm in dit gerecht een […]

author Door Erwin

Groene asperges en venkel met quinoa en feta

Quinoa, een van de superfoods. Het graan van de Inca’s wat als rijst bereid kan worden, zoals in dit gerecht, maar ook kan worden gepoft. Ik kook (zilvervliesrijst, bulgur of durum) vaker in water waaraan ik verse theesoorten toevoeg, voor de extra smaak en vanwege het gezondheidsaspect. Let hierbij op combinaties die je zelf lekker […]

author Door Erwin

Meloensensatie

De watermeloen – de naam zegt het al – bestaat voor 95% uit water en is daardoor licht en lekker fris van smaak. Controleer bij het kopen van een heel exemplaar of hij hol klinkt als je erop klopt, dan is hij goed rijp. Restanten van alle drie de meloensoorten kun je heel goed grillen […]

author Door Erwin

Gegrilde biefstuk met groene asperges en gepofte aardappels

Alle vlees dat mals genoeg is om kort te bakken, mag biefstuk heten. Kies een sukadelap (zonder vlies), een bavette of rib-eye. Laat de slager eventueel wat voorlichting geven om u te ondersteunen bij de uiteindelijke keus. Kogelbiefstuk heet zo omdat het van de bovenbil of het spierstuk wordt gesneden, een dunne lende is een […]

author Door Erwin

Alle rechten voorbehouden - Wat eten wij?©