Erwin Daniëls - Recept voor succes

Recept voor succes

Soms zit het mee, soms zit het tegen.

Waar al het goede in drieën komt, wil het met tegenspoed ook wel eens uit de hand lopen. Ik heb een tijdje geschitterd in afwezigheid. Door persoonlijke omstandigheden, onvoorzien bovendien. Zonder erg uit te willen wijden en absoluut niet als excuus: een diagnose van een ongeneeslijke ziekte, een sterfgeval in de familie en een orkaan hebben me in deze volgorde van het schrijven gehouden. Nu het vaarwater weer wat rustiger is, pak ik de draad weer op en ben ik voornemens successie aan te brengen in mijn keukensessies.

Timing en tijd

In de keuken zijn talloze voorbeelden te vinden van timing en tijd. Neem iets eenvoudigs als een ei. Zacht- of hardgekookt scheelt toch al gauw een paar minuten. De voorbereiding op een maaltijd, waar ook het element ‘tijd’ al in verborgen zit. Wakker door de kookwekker en pas op de plaats voor het plaatsen op de passe. Wees waakzaam om niet, net als ik, in een impasse terecht te komen.

Men neme: ruim de tijd om op adem te komen. Een goed begin is het halve werk dus plan de volgorde van werken ruim van tevoren. Als je eenmaal alles op een rijtje hebt, begin dan zorgvuldig met uitsluitend ingrediënten van kwaliteit. Slechte heelmeesters maken stinkende wonden en voor koks die niet goed beslagen ten ijs komen, geldt eigenlijk hetzelfde. Spatel drie delen toekomstperspectief door één deel vergane glorie en zorg voor een romige consistentie. Geef de herinnering en weemoed de tijd om op temperatuur te komen voordat je ze toevoegt aan de saus. Let erop dat de angsten volledig zijn bestorven voordat je ze verwerkt met behulp van de pulse-stand van je keukenmachine. Gebruik een vijzel om oud zeer te vermalen met de gekneusde hartkloppingen en klop het vooral niet op. Bouw je voedingsbodem laagje voor laagje op en verdeel twijfel en nostalgie zodat het niet aanbrandt. Als dan daaraan een snufje tevredenheid en goede moed naar smaak wordt toegevoegd, kan het geheel aan gemoedsrust de voorverwarmde oven in.

Dit recept is voldoende voor voldoening en zorgt bovendien voor levenslust en is met recht krachtvoer te noemen.

Hoe onoverzichtelijk en uitzichtloos de situatie ook is (was), ik ben weer terug en kom binnen de kortste keren met een nieuwe keukensessie om je vingers bij af te likken. Suggesties voor onderwerpen waarover ik mijn licht kan laten schijnen, zijn van harte welkom – evenals commentaar op deze editie!


Reageer

Alle rechten voorbehouden - Wat eten wij?©