De watermeloen – de naam zegt het al – bestaat voor 95% uit water en is daardoor licht en lekker fris van smaak. Controleer bij het kopen van een heel exemplaar of hij hol klinkt als je erop klopt, dan is hij goed rijp.

Restanten van alle drie de meloensoorten kun je heel goed grillen (op de barbecue of in een grillpan) en dus ook voor de volgende kerstdag nog eens goed gebruiken in een gerecht, bijvoorbeeld in combinatie met een harde, zoute kaas, zoals pecorino. Controleer de rijpheid van de galia en Cantaloupe door op het naveltje te drukken, dit moet terugveren. Ik heb gekozen voor deze combinatie vanwege smaak- en kleurverschillen. Omdat we gebruikmaken van de natuurlijke suikers is extra zoeten niet nodig; de honing in het recept is dan ook optioneel. Het ijs kan eventueel zelfs worden vervangen door ‘frozen yoghurt’.
In het recept snijden we de meloenen, maar gebruik gerust een pomme parisienneboor om er bolletjes uit te steken als je dat leuker vindt op je bord.