Zigeunersaus

Ideaal voor bij vleesgerechten, zeker van de barbecue. Ook fijn als begeleiding bij groentegerechten. Vooral erg lekker als je er iets van jezelf aan toevoegt.

author Door Erwin
chimchurri-keukensessies

Chimichurri

Een makkelijk te maken koude saus of dressing, die het goed doet bij zowel vlees als vis. In de koelkast zeker een maand houdbaar, dus maak een goede hoeveelheid en serveer naar behoefte. Van oorsprong een Argentijns succesrecept.

author Door Erwin

Pindasaus (satésaus)

Kant-en-klaar verkrijgbaar, maar zelfgemaakt weet je precies wat erin zit en kun je eventueel elementen toevoegen of weglaten om je eigen twist te geven. Heerlijk bij Aziatische gerechten, en bijvoorbeeld als koud bijgerecht met taugé, plakjes komkommer en hardgekookte eieren.

author Door Erwin
mayonnaise-keukensessies

Mayonaise

Misschien wel de meest gegeten saus van Nederland, en gelukkig steeds vaker zelfgemaakt geserveerd. Je favoriete olijfolie, ideale eitje en mosterd van voorkeur geeft iedere mayo een eigen tintje. Voeg limoensap toe voor limoenmayonaise, paprikapoeder of extra peper voor wat meer pit of kerrie voor een basis van kip-kerrie salade. Natuurlijk puur lekker bij zelfgemaakte […]

author Door Erwin
ketchup - keukensessies

Ketchup

De een jaagt er een fles per week doorheen, bij de ander krijgt het rode sausje de kans om te beschimmelen. Wat er in de fles zit, smaakt prima, maar wil je weten wat erin zit, maak dan je eigen ketchup. De toepassingen hoef ik niet toe te lichten, al denken niet heel veel mensen […]

author Door Erwin

Saus (roux)

Lekker om te napperen, draperen of te laten verzuipen. Iedereen houdt van smeuïgheid bij zijn eten. Helaas grijpen we nog veel te vaak naar pakjes, zakjes of zelfs kant-en-klare sauzen, terwijl ze stuk voor stuk veel gezonder en net zo makkelijk zelf te maken zijn. Laten we makkelijk beginnen:

author Door Erwin

Bechamelsaus

Bechamelsaus is geschikt als begeleiding bij bijvoorbeeld bloemkool, als krokant laagje op een tosti of lasagne. In plaats van nootmuskaat, of als extra toevoeging kan je er kaas doorheen raspen, wat bouillon bijdoen om te verdunnen, kerrie, paprikapoeder of een andere smaak, al naar gelang het gerecht.

author Door Erwin

Bouillon

Bij de bereiding van vlees of vis kun je botten, afsnijsels en graten even aanzetten in de boter voor toevoeging van de groenten, of in de pan doen wanneer het water kookt. Zo maak je van de groentebouillon in een handomdraai een kalfsbouillon, visbouillon of basis voor een kippensoep. Als de bouillon is ingekookt, druk […]

author Door Erwin

Spaanse (bruine) saus

Net als de roux en bechamel is Spaanse saus een basis voor andere sauzen. Zeef de saus en verwijder laurierblad en tijm en serveer bij een vleesgerecht. Voeg tomaten en knoflook toe om een basissaus voor pasta te maken, afgemaakt met basilicum bijvoorbeeld. Varieer met andere kruiden en groenten om een passende saus te creëren […]

author Door Erwin

Alle rechten voorbehouden - Wat eten wij?©