‘Wat de toekomst brengen moge’

ofwel

Voedseltrends voor 2017

Voorspellen. Het blijft onvoorspelbaar. In huiselijke kring boodschappen doen voor een week, om tot de ontdekking te komen dat er gelogeerd wordt en een ander vanwege overwerk een warme hap overslaat. In een restaurant de inkoop doen en keer op keer moeten ontdekken dat rendementen uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. De woorden van gezang 293, zoals geciteerd in de titel, geven aan dat Jacqueline van der Waals eet uit de enige betrouwbare bron in dezen.

Toch zijn er, net als voor het jaar dat nu op z’n einde loopt, legio al dan niet onderbouwde gedachtes over wat verder ter tafel komt. Ik heb een selectie gemaakt van uitspraken van betweters en voorproevers, waarvan ik hoop dat ze op afzienbare termijn ons culinair landschap zullen verrijken. In willekeurige volgorde:

De watermeloen

Wordt helemaal hip en happening. Licht verteerbaar en lekker zoet, met als hoofdbestanddeel water, verwerkt tot water. Ter vervanging van kokoswater en in plaats van cactuswater. Nederland als waterland massaal aan de meloen. Niet alleen in iedere zichzelf respecterende sapbar verkrijgbaar, maar ook zeer eenvoudig zelf te maken, natuurlijk bovendien. Stop de persen, of start ze juist.

Een aubergine

Aan dit paarse paradepaardje wijd ik nog een aparte blog, maar voor 2017 zou een groter marktaandeel niet gek zijn. Vanwege de verscheidenheid in grootte, kleuren en bereidingswijze, maar zeker ook ter vervanging van koolhydraatrijke producten, zoals pasta, chips en brood. Dat de woontrend en kappersbranche in de kielzog volgt, is niet opmerkelijk, zeker gezien het feit dat de ‘eggplant’ al bijna 20% meer is aangeschaft in 2016.

Stoppen met calorieën tellen

Er is niet onderzocht of dit samenhangt met de falende rekentoets, die dit jaar ook wel weer volop in het nieuws zal zijn. Diëtisten en voedingsdeskundigen voorzien een verschuiving van letten op wat je binnen krijgt naar weten wat je buiten doet. Nederland in beweging dus. Toetjes, tussendoortjes en suikerhoudende drankjes worden er komend jaar harder afgetraind zodat we er per saldo meer afgetraind uit zullen zien.

Een neus voor geuren

Kijk niet vreemd op als je in 2017 wordt gevraagd naar je favoriete luchtje. Zeker bij het bestellen van een drankje, maar waarschijnlijk ook in combinatie met gerechten zullen geuren ons een nieuwe beleving brengen. Hierbij gaat het niet om de etensgeur, maar om een associatie met juist dat parfum wat eetlustopwekkend en smaak verhogend zou moeten uitpakken. De Franse keuken in samenwerking met ICI Paris.

Eigen verse kruiden

Terug van nooit weggeweest. Een tuintje in je hart, verse koriander, peterselie, basilicum en rozemarijn. Mint met stip op de eerste plaats en ook betrekkelijk nieuwe aroma’s en smaken zullen de markt en daarmee ons hart veroveren. Ik noem geen namen, maar varianten van bekende groene vriendjes die een heilzame werking hebben, verwerkt in thee of gerechten genoeg. Pluk de dag en gedenk te sterven.

Kefir?

Misschien heb je er nog nooit van gehoord, ik voor september jongstleden namelijk ook niet. Een handjevol enthousiastelingen houdt zich bezig met deze koolzuurhoudende en licht alcoholische melkdrank die haar oorsprong vindt in de Kaukasus. Vanwege de link met Tibet en het fascinerende fermentatieproces zou het zomaar een hit kunnen worden in het komende jaar. En dan heb ik het niet alleen over internet, maar gewoon, bij de mensen thuis.

Meer groenten als hoofdgerecht

Minder, minder, minder. Dat zijn wel de drie woorden waar het in 2016 vaak over ging. Minder aardappelen, minder rijst en minder pasta bijvoorbeeld. Wat daar dan voor in de plaats moet komen, ligt eigenlijk voor de hand. Groenten. We doen het allemaal al, of zouden het moeten doen, dus is het of wordt het een trend. Die is nu eenmaal gezet.

Bezorgdrones

Ik moest het zelf twee keer lezen en heb het daarna nog een paar keer gecontroleerd. Het bestaat namelijk al. Op je wenken bediend worden door wieken met elk een eigen wijk. Welk besturingssysteem hiervoor gebruikt gaat worden weet ik niet, maar bereid je voor op een futuristische manier van dineren. Het komt zomaar uit de lucht vallen.

Sterren afhalen

Voorverpakte porties met dat kleine beetje extra. Michelin in huis voor een habbekrats. Als er een chef over de dam is, volgen er vanzelf meer. Natuurlijk blijft het een kwestie van vraag en aanbod, dus of en hoe deze trend zich zal ontwikkelen, hebben we zelf in de hand. Ik zit al te denken aan een wijnarrangement, maar om me daar nu al bezorgd over te maken…

De keurslager als leverancier en vleesvervangers

In de duurdere wijken van ons land al gewoongoed. Of je worst lust. De slager is de vakman en bereidt het vlees dusdanig (voor) dat het thuis alleen nog maar wat warmte nodig heeft. In navolging van de vegetarische slager zullen er in 2017 ook meer vleesvervangers verschijnen, zodat de vege- en flexitariër ruimschoots aan zijn trekken komt.

Kellogg’s

Gevestigde namen die een restaurant openen. Kellogg’s is voortrekker in dit geval. Een cornflakes restaurant, waar je gerechten kunt bestellen waar de vlokken in verwerkt zijn of bovenop liggen. Wellicht dat grote namen als Calvé of Unox hierop inspelen, en wat te denken van een Conimex of Bertolli om de hoek.

Hartige crêpes

Gaan het helemaal maken in het nieuwe jaar. Een snelle hap voor tussendoor, niets meer of minder dan de wraps die we al kennen, maar dan letterlijk in een ander jasje. Persoonlijk vertel ik liever dat ik wrap at dan crêpe heb gegeten, maar dat is sowieso pas van later zorg.

Maleisische keuken

De inslag zou wel eens het nieuwe eten kunnen worden. Drinken als een Maleier hoort er misschien wel onlosmakelijk bij. De keuken is zeer veelzijdig. Zuidoost Azië is natuurlijk ook een ruim begrip. Thaise, Chinese en Indiase invloeden zullen aan terrein winnen, in de vorm van curries, gebakken kip of vis en – daar zijn ze weer – veel groenten. Daarnaast wat sambal en eten met de rechterhand.

In hoeverre deze suggesties voet aan de grond zullen krijgen, is natuurlijk erg afhankelijk van veel factoren. De verkiezingen, een goede zomer, het aantrekken van de economie of juist dat van de buikriem. Wat zal blijven, is trek, lust om nieuwe dingen te ontdekken en de eeuwige zoektocht naar geluk.

Met wat geluk heb ik hierboven een of twee goede voorspellingen gedaan. Zo niet, wens ik jullie allemaal een heel gezond en gelukkig nieuwjaar.


Reageer

Alle rechten voorbehouden - Wat eten wij?©