Warm eten

Noot van schrijver: het is boven de dertig graden, in de schaduw. Het zweet gutst van mijn hoofd en het is drinken tegen de bierkaai om mijn vochthuishouding op peil te houden. Op internet lees ik dat Nederland de koudste novembernacht van de eeuw heeft gehad. Krabben zijn hier alleen op het strand, en als het waait, biedt dat verkoeling. Ondanks alles tracht ik het hoofd koel te houden en in gedachten ben ik bij jullie.

Bij lage temperaturen heeft je lichaam meer energie nodig om de lichaamstemperatuur te behouden. Je kunt je warm kleden, meer bewegen helpt ook, maar beide zijn slechts lapmiddelen omdat ze uiteindelijk energie kosten. Meer eten lijkt dan voor de koude hand liggend, maar is niet beslist noodzakelijk.

Hierbij wat tips om jezelf warm te eten.

Begin de dag goed, en gun jezelf geen valse start. Een snee goed donkerbruin – eventueel zelfgebakken – brood met beleg, wat melk – eventueel warm – en fruit vormt een prima ontbijt en geeft genoeg energie om de eerste kou te trotseren. Warme koffie of thee is uiteraard ook een verstandige keuze, al was het maar om een beetje op temperatuur of zelfs stoom te komen.

Blijf, ook op ijskoude dagen, voldoende drinken.

Waarschijnlijk heb je minder dorst, maar ongemerkt verlies je veel vocht door overmatig zweten. Een liter tot anderhalf per dag is zeker geen overbodige luxe, en kraanwater is dan net zo goed als warme drank, met uitzondering van glühwein of chocolademelk. Kijk wel uit als je het buiten drinkt, water kan bevriezen en je tong of lippen kunnen aanvriezen aan de beker of mok waaruit je je warme alternatief drinkt. De rest van het vereiste vocht krijg je overigens binnen door goed en gezond te eten.

’s Middags een soep, liefst gevuld, met behoorlijk zout (kun je vast oefenen met strooien) is een goede zet bij temperaturen rond het vriespunt. De geijkte snert is wat moeilijker te verteren dan een koolsoep, maar ook de variant met kip of vis zal je goed doen. Een warme wrap of geroosterd brood erbij of als alternatief geeft je de nodige energie tot aan het avondeten.

Dan, hoe kan het ook anders, een stamppot.

Er zijn zoveel varianten dat je de winter wel doorkomt zonder in herhaling te moeten vallen. Andijvie, boerenkool, zuurkool of een hutspot. Met bruine bonen, stukjes ananas, spekkies of de onuitroeibare rookworst en natuurlijk tafelzuur en mosterd. Jus, bij voorkeur in een kuiltje, zorgt voor een warm gevoel als het naar binnen glijdt. Varieer eens met zoete aardappel, of stamp niet te hard en maak er een ovenschotel van. Lasagne hoeft ook niet altijd van pasta en had ik gebakken spek al laten vallen, zeker aardig in combinatie met de gelijknamige gladheid?

Je hebt niet meer voeding nodig in de donkere dagen voor Kerst, en vetten hoef je ook niet te verzamelen. We verplaatsen ons vanzelf minder in deze barre tijden en verbranden niet zomaar alle reserves. Kies daarom voor mager vlees als dit kan, en eet meer groenten dan aardappelen. Kijk uit met alcohol, dat goed werkt als anti-vries, maar ook het warmteverlies verhoogt waardoor je het de volgende dag sneller koud krijgt. Zet de verwarming een half uur tot een uur voordat je gaat slapen al laag, dat scheelt niet alleen in de stookkosten, maar is ook goed voor lijf en leden. Een laatste tip: sta iets vroeger op. Niet zozeer omdat je te kampen hebt met ruitenkrabvertragingstijd, maar gewoon om je lichaam de gelegenheid te geven te wennen aan de verschillen in temperatuur. Je went ongemerkt aan de koude en bent zelfs bij onder nul zo weer boven Jan.

Veel winterpret gewenst vanuit een zonovergoten Sint Maarten!


5 reacties
Writers Schrijvers

1-12-2016 @ 18:14

Antwoord

Super leuke blog????

Laut

2-12-2016 @ 00:31

Antwoord

Hai Erwin. Wat lief dat je nog rekening houdt met je verre vrienden uit het koude kikkerlandje. Ik heb m’n vader al geleerd z’n aantal keer kauwen per hap te tellen, m’n moeder meer water te drinken en mijzelf om meer te genieten van kleinere porties en goed ontbijten. Blijf schrijven. Ik blijf lezen!!

Ron

2-12-2016 @ 10:16

Antwoord

Wij hebben de ‘warme’ traditie van mijn schoonmoeder geërfd om elke jaar op nieuwjaarsdag heerlijke zelfgemaakte snert te eten. lekker en zo leuk om te maken. Je bent er zo’n beetje de hele dag mee zoet, het ruikt lekker in huis en natuurlijk wordt het op oudjaarsdag gemaakt. Oud gemaakt, nieuw gegeten. bedankt weer voor deze leuke bijdrage.

Erwin Daniëls

3-12-2016 @ 20:34

Antwoord

Altijd fijn om te lezen dat het eerste wat in je opkomt bij mijn blog ‘snert’ is…

Marloes

3-12-2016 @ 21:20

Antwoord

Leuk Erries!! Zoals verwacht. Tot snel, kan niet wachten om weer van je kookkunsten te mogen genieten ????????

Reageer

Alle rechten voorbehouden - Wat eten wij?©