Warmoes (snijbiet), rijk aan vitamine C, calcium en ijzer

Warmoes, of snijbiet is een bladgroente, wordt maar weinig meer gekweekt en valt onder de vergeten groente. Het is verkrijgbaar van mei tot oktober. Ik gebruik jonge snijbiet veel in een groene smoothie omdat het veel vitamine C bevat.

Gezonde groente

Het lijkt qua smaak een beetje op spinazie maar dan iets minder bitter. Het slinkt ook veel minder dan spinazie als het wordt warm gemaakt. De rode biet smaak vindt je er ook in terug.

Hoe kun je snijbiet klaarmaken?

Je kunt snijbiet op veel manieren gebruiken, je kunt het koken, roerbakken, stomen of stoven, soep van maken en rouw eten. De gekleurde (rode) snijbiet kleurt bruin bij het koken. Als je het stoomt of kort roerbakt zullen de kleuren behouden blijven. Koken van snijbiet stelen duurt ongeveer 10 minuten, de bladeren doe je er in de laatste minuut nog even bij. Het is belangrijk om de gekookte snijbieten goed uit te laten lekken en de bladeren een beetje uit te drukken om het vocht te verwijderen.

Je kunt het goed gebruiken in oosterse wokgerechten, net zoals je paksoi klaarmaakt. Let op als je een salade maakt dat je alleen het blad gebruikt, gebruik daarvoor zoveel mogelijk de kleine en jonge blaadjes en kleingehakte gekookte steeltjes. De grotere en oudere blaadjes kun je beter eerst blancheren of gebruiken om te koken, stomen of bakken.

Recept

Dit heb je nodig

  • 1 grote fijngesneden ui
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 bosje snijbiet gewassen en fijngesneden
  • pitloze olijven
  • 1 tl basterdsuiker (donkere)

Aan de slag

  1. Bak de uien in een koekenpan met olijfolie op matig hoog vuur bruin. Roer de basterdsuiker erdoor en laat dit enkele minuten doorkoken.
  2. Als de ui gekarameliseerd is voeg je de snijbiet en olijven erbij. Als de snijbiet enigszins is verslapt kappertjes en zout toevoegen en ongeveer 3 minuten verder bakken tot de snijbiet helemaal gaar is. Op smaak brengen met zwarte peper en een citroen erover uitknijpen.

Smoothie

Je hebt maar een paar ingrediënten nodig om zo een gezonde smoothie te maken.

  • 100 gr snijbiet
  • 150 ml magere yoghurt
  • twee theelepels citroensap
  • 2 tl chiazaad
  • een beetje honing of Ahorn siroop
  • 5 ijsblokjes
  1. Doe de snijbiet in de blender.
  2. Voeg de magere yoghurt toe, ijsblokjes, chiazaad en het citroensap.
  3. Zet de mixer aan op een lage stand en voer langzaam het tempo op totdat de structuur en kleur egaal en vloeibaar is doe als smaakmaker nog  de honing of Ahornsiroop erbij.

 


Reageer

Alle rechten voorbehouden - Wat eten wij?©