Kan ik zonder vlees, vis en dierlijke producten?

Een vegetariër eet geen producten van gedode dieren, dus geen vlees, vis en producten daarvan (soms eten zij wel gevogelte). Een veganist eet en gebruikt geen vlees, vis en dierlijke producten. Mensen die wel vis eten worden ook wel pescotariër of semi-vegetariërs genoemd.

Er zijn veel voordelen te behalen voor een gezond lichaam door af te stappen van dierlijke voeding en over te gaan naar een plantaardig dieet. In deze blog probeer ik in het kort een beeld te geven wat het voor je kan betekenen. Ik ben zelf geen veganist maar ik heb wel veel meer plantaardig leren eten. Het is erg lekker en je lichaam moet veel harder werken om het te verbranden.

Maatschappelijk zijn er ook voordelen om plantaardig te eten. Het draagt bij tot een goede en gezonde leefomgeving, verbruikt minder water en zorgt voor een lagere uitstoot van broeikasgassen. Elke vis die je minder eet hoeft niet te worden gevangen en draagt dus bij tot gezonde oceanen en het behoud van het ecosysteem.

1. Je begint direct met afvallen (als dat nodig is)

Je stofwisseling ondergaat direct een verandering, het gevolg is dat je direct gaat afvallen. Plantaardig voedsel heeft een thermisch effect, waardoor de hoeveelheid verbrande calorieën tijdens de spijsvertering direct aan je lichaam worden afgegeven als lichaamswarmte.

Dat betekent dus wanneer je verder niets zou veranderen je toch meer calorieën gaat verbranden.

De vezels in volle granen, bonen en groenten werken erg traag voor de vrijlating van glucose (bloedsuiker) in je systeem. Je zult dus minder snel een hongergevoel hebben en niet meer gaan eten dan nodig is.

Ten slotte krijg je ook niet meer de ongezonde vetten binnen die in vlees, kip en kaas zitten.

2. het is lekker en gezond

Er zijn zoveel recepten en manieren te vinden om plantaardig voedsel te bereiden. Met wat fantasie kun je zelf je eigen creaties maken, de mogelijkheden zijn grenzeloos. Veel plantaardig voedsel kun je met elkaar combineren en je kunt zelf bepalen welke voedingsstoffen je wilt eten, bijvoorbeeld na het sporten.

3. Je krijgt er gewoon meer voor terug…

Er zitten zoveel vezels in plantaardig voedsel (en geen in dierlijk voedsel) Vezels fungeren als een scrub borstel en reinigt je lichaam. Je maag zal kleiner worden en je zal je minder zwaar en veel energieker gaan voelen. Vezels zijn magische bestandsdelen die je gezond en mooier zullen maken.

4. Je voelt je gezonder

Een heleboel vervelende kwaaltjes waarvan je de oorzaak vaak niet weet zullen verdwijnen. Ongeveer 75% van de wereldbevolking is lactose-intolerant. Ben jij dus één van deze mensen die krampen, uitslag of slijm- en ademhalingsproblemen krijgen bij het eten van kaas en boter of het drinken van melkproducten? Dan weet je precies waar ik het over heb.

Heb je puistjes dan zullen deze hoogstwaarschijnlijk verdwijnen omdat je geen oestrogeen meer binnenkrijgt van zuivelproducten. Oestrogeen zit vooral in Kaas en melk. Geitenmelk bevat minder oestrogeen dan koeienmelk.

Je zal niet meer snel uitgeput of moe zijn, er zitten veel voedingsstoffen en antioxidanten in plantaardige voedingsmiddelen. Je slaapt beter, krijgt geen zuur oprispingen meer van zuurvormend voedsel zoals vlees en kaas.

5. Je bespaard geld

Je zal minder geld uitgeven aan de boodschappen, granen, linzen, mais tortilla’s, bonen, noten, zaden, groenten en fruit zijn veel goedkoper dan vleesproducten en kazen

Verse groenten kunnen wel duur zijn maar als je op de aanbiedingen let of naar de markt gaat valt dat best mee, zelfs ingevroren is het vele malen voordeliger. Je bespaart geld op de ziektekosten omdat vegetariërs  de neiging hebben om veel gezonder te zijn.

Je zal veel creatiever zijn op je werk omdat je barst van de energie, en dat zal ook meer resultaten dus ook meer geld opleveren.

6. Je bent gelukkiger

Vegetariërs hebben minder last van depressies, angst en andere stemmingsstoornissen. Je maakt bewust een positief verschil in de wereld, je draagt niet bij in het dierenleed. Dat geeft een goed gevoel lijkt mij.

Het voelt in ieder geval erg goed als je weet dat steeds meer mensen overwegen om plantaardig te gaan eten. Je bent echt niet meer alleen. Je neemt afstand van het niet-duurzame voedsel en werkt aan een vriendelijke manier van eten. Daar kun je jezelf trots en gelukkig van gaan voelen.

Het is natuurlijk niet zwart-wit bedoeld, je hebt alle vrijheid om je eigen weg hierin te vinden en al doende leer je vanzelf wat goed voor je is.

 


Reageer

Alle rechten voorbehouden - Wat eten wij?©